poniedziałek, 9 grudnia 2013

CZERWONE CURRY Z DYNIĄ


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
2 małe cukinie
4 ząbki czosnku
saszetka czerwonej pasty curry
sól
2-3 łyżki oleju

Zapewne wszyscy spodziewają się jakiś świątecznych przepisów, a ja tymczasem proponuję curry. Wspominałam już chyba, że mam takie fazy na curry i próbuję przeróżne rodzaje - zielone, żółte, czy jak w tym przypadku czerwone. Niektóre nieodłącznie idą w parze z mlekiem kokosowym, ale nie wszystkie. To czerwone, które dziś proponuję nie wymaga jego dodania, więc wszyscy, którzy nie przepadają za jego smakiem mogą śmiało szykować patelnię. Rozgrzewamy na niej olej i dodajemy pastę. Gdy zacznie się smażyć wrzucamy posiekany czosnek i po chwili pokrojoną dynię i cukinię. Smażymy chwilkę i podlewamy szklanką wody. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy pokrojonego kurczaka. Zazwyczaj podsmażamy kurczaka razem z warzywami, jednak dodając go do gotującego się sosu pozostaje niezwykle miękki. Całość doprawiamy do smaku solą i dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną i kurczak się ugotuje. Proste i pyszne. Powodzenia i smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz