wtorek, 21 stycznia 2014

KĘSKI KALAFIOROWE


Składniki:

2 szklanki startego na tarce kalafiora
1/2 kostki białego sera
1/2 szklanki żółtego sera startego na tarce
1 cebula
siekany szczypiorek (ok 2-3 łyżki)
1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
olej do podsmażenia
sól, pieprz

Ścieraliście kiedyś kalafiora na tarce? A da się. Trochę z tym zabawy, ale wychodzi całkiem spoko. Oczywiście można użyć rozdrabniacza. Szybciej wszystko jest gotowe, ale za to więcej później zmywania. Zawsze mam ten dylemat. Tarkę ręczną wystarczy w zasadzie tylko dobrze wypłukać, a w rozdrabniaczu mamy nożyki, przykrywki, etc. No cóż, szacowanie stopnia lenistwa nie jest łatwe ;-)
Zostawmy temat lenistwa. Aby zrobić takie kalafiorowe kęski należy na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej posiekanego kalafiora (tarka czy rozdrabniacz wybór należy do Was) i podsmażać, aż się zeszkli i zrobi przezroczysty. Następnie mieszamy go z rozdrobnionym twarogiem, startym żółtym serem, wbijamy jajko, dodajemy szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Masą napełniamy natłuszczone foremki lub blachę muffinkową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 minut. Kęski powinny się przyrumienić. Powodzenia i smacznego!





1 komentarz: