czwartek, 15 maja 2014

SZPARAGI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM


Składniki:

zielone szparagi - pęczek
szynka parmeńska w plastrach
starty żółty ser
cukier, sól, pieprz

Jest kilka produktów, których obecność na talerzach w maju jest obowiązkowa. Niezaprzeczalnie należą do nich szparagi. Wiem, że ludzie się ich boją. Z racji tego, że traktuje się je za wyszukane warzywo, uważają, że trudno je przygotować. Dlatego też dzisiejszym moim zadaniem udowodnienie jest, że jest zupełnie odwrotnie. Kilka prostych składników i elegancka przystawka ląduje na naszych talerzach. Są specjalne wysokie i podłużne garnki do gotowania szparagów. Ja nie posiadam takiego ( jeszcze ) w swojej kolekcji i gotuję je na płasko w ...patelni :-) Wiem, że to wbrew wszelkim zasadom, ale trzeba sobie jakoś radzić. Ogonki mogą być stwardniałe, dlatego najlepiej zgiąć końcówkę szparaga i pozwolić mu się przełamać. Pęknie w tym miejscu, gdzie nie ma już stwardniałych włókien. Zielone szparagi gotujemy kilka minut (max 10 ) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Najlepiej sprawdzać widelcem. Nie należy topić ich w nadmiernej ilości wody. Po odcedzeniu dzielimy je na tyle porcji ile chcemy przygotować, albo ile mamy plastrów szynki parmeńskiej. Każdą wiązkę posypujemy serem i owijamy szynką, układamy na blachę do pieczenia, ponownie posypujemy serem i świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10-12 minut. Gorąco polecam! Powodzenia i smacznego!






1 komentarz:

  1. Robiłam jakiś czas temu podobne, tyle, że bez sera. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń